რეგულარული გადახდების ფუნქცია ხელმისაწვდომია
დაბერების საწინააღმდეგო 5 პროდუქტი, რომელთა შეძენაც მაღაზიაში შეგიძლიათ
ორგანიზმის დაბერებისა და დაავადებებისგან დასაცავად საჭიროა ანტიოქსიდანტები. ეს არის ნივთიერებების დიდი ჯგუფი, რომელიც მოიცავს ვიტამინებს A, E, C, ბეტა-კაროტინს, ლიკოპენს, თუთიას, პოლიფენოლებს და ბევრ სხვა ნივთიერებას. ისინი იცავენ უჯრედებს და მათ დნმ-ს თავისუფალი რადიკალების მიერ გამოწვეული ოქსიდაციური სტრესისგან.
გარდა ამისა, ომეგა-3 ცხიმოვანი მჟავები და ნივთიერებები, რომლებიც ანელებს კოლაგენის გლიკირებას, ხელს უწყობს ახალგაზრდობის შენარჩუნებას. ამ პროცესის დროს წარმოიქმნება ბმები ცილოვან ბოჭკოებს შორის, რაც ხელს უშლის კოლაგენს ფორმის შენარჩუნებაში. ამიტომ კანი კარგავს ელასტიურობას, სიმტკიცეს და დუნდება, სისხლძარღვები კი ძნელდება და ნორმალურად ვერ კვებავს შინაგან ორგანოებს.
ჩამოთვლილი სასარგებლო ნივთიერებები მოიპოვება ჩვეულებრივ საკვებში.
პომიდორი
პომიდორი შეიცავს უამრავ მცენარეულ პიგმენტს – ლიკოპენს. ის ბოსტნეულს წითელ ფერს აძლევს და ძლიერი ანტიოქსიდანტია. ამიტომ ის არა მხოლოდ უნარჩუნებს კანს ახალგაზრდობას, არამედ იცავს მას მზის დამწვრობისგან.
გარდა ამისა, ლიკოპენი ამცირებს თრომბების წარმოქმნას, დაბლა სწევს სისხლში ქოლესტერინის დონეს და აძლიერებს სისხლძარღვებს, რაც ნიშნავს, რომ იცავს ინფარქტისგან.
ლიკოპენის თავისებურება ის არის, რომ თერმული დამუშავების შემდეგ ის არ ნადგურდება და უკეთესადაც შეიწოვება. ამიტომ სახლში დამზადებული ან მაღაზიაში ნაყიდი ტომატის სოუსები და პასტერიზებული წვენები ისეთივე სასარგებლოა, როგორც ახალი პომიდორი.
კაკაო და შავი შოკოლადი
ისინი შეიცავს ფლავონოიდების სპეციალურ ჯგუფს — ფლავონოლებს. ამიტომ მათ უფრო დიდი ანტიოქსიდანტური აქტივობა აქვთ, ვიდრე ბევრ სხვა საკვებს, მათ შორის მოცვსა და აკაის კენკრას.
გარდა ამისა, შოკოლადი და კაკაო ამცირებს ანთებას, ამცირებს გულ-სისხლძარღვთა დაავადებების რისკს და ზოგიერთი სახის კიბოს. კაკაო ააქტიურებს ენდორფინების გამომუშავებას, რაც ბედნიერს გვხდის. ამიტომაც ბევრ ადამიანს სტრესის დროს შოკოლადი უნდება.
ნუში
ის ასევე შეიცავს უამრავ ანტიოქსიდანტს, ფლავონოიდებს, რომლებიც იცავს უჯრედებს დაზიანებისგან, ახანგრძლივებს ახალგაზრდობას და ამცირებს ზიანს, რომელსაც მოწევა აყენებს ორგანიზმს.
თუმცა, სასარგებლო ნივთიერებების მაქსიმალურ რაოდენობას კანი შეიცავს, ამიტომ ნუში სჯობს გაუფცქვნელი მიირთვათ.
გარდა ამისა, ნუში მდიდარია მაგნიუმით, რომელიც აძლიერებს იმუნურ სისტემას, ნერვული იმპულსების გადაცემას, აუმჯობესებს გულის მუშაობას და ხელს უწყობს სისხლში გლუკოზის დონის რეგულირებას. დაბოლოს, ნუში აძლიერებს ლიბიდოს მამაკაცებში.
ლიმონი
ვიტამინი C, რომელიც ლიმონის წვენშია, არის ძლიერი ანტიოქსიდანტი, რომელიც ასევე აძლიერებს იმუნურ სისტემას.
ლიმონი ასევე ეხმარება ანემიის დროს, რაც დაკავშირებულია რკინის დეფიციტთან. თავად ხილი შეიცავს ამ ნივთიერების მცირე რაოდენობას, მაგრამ ვიტამინი C და ლიმონის მჟავა ხელს უწყობს რკინის ათვისებას სხვა საკვებიდან. ხოლო ლიმონის ქერქს შეუძლია შეამციროს კანის კიბოს რისკი.
ავოკადო
ეს ხილი მდიდარია C ვიტამინით, რომელიც იცავს კანს ოქსიდაციური სტრესისგან. გარდა ამისა, ავოკადოში შემავალი მონოუჯერი ცხიმოვანი მჟავები აძლიერებს გულ-სისხლძარღვთა სისტემას, ხოლო დიდი რაოდენობით უჯრედისი აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას.